Den japanske modeskaparen och ikonen Issey Miyake gick den 5e augusti bort i levercancer, nyheten kom från hans märke Issey Miyake. Designern blev 84 år. 

Miyake var en inflytelserik och nytänkande designer, känd för sina innovativa kläder och populära parfymer. Han är även känd för den omtalade Steve Jobs polon. Den svarta polotröjan med halvkrage som Steve Jobs bar dagligen. Ett enkelt, stilrent och tidslöst plagg som entreprenören bar för att slippa ta beslut kring vilken tröja han skulle bära. Polon matchade han med ett par Levis 501 och New Balance 991or. Jobs hade en filosfi om att en människa kan ta ett visst antal beslut per dag, därför bar han samma kläder varje dag, för att slippa ta ännu ett beslut och slösa hjärnkraft han kunnat använda till viktigare frågor. 

Nu tillbaka till Issey Miyake. Designern är född 1938 i den japanska staden Hiroshima, staden som 1945 utsattes för en amerikansk atombomb. Miyake var 7 år när attacken ägde rum och händelsen har kommit att sätta djupa spår i honom. Tre år efter attacken gick hans mamma bort då hon utsatts för giftiga mängder strålning. Designern gick i en intervju ut med att han inte vill vara känd som designern som överlevde atombomben. 

Miyake har gjort mycket för modeindustrin men det han kanske är med känd för är Pleats, please. Som namnet antyder består kollektionen av plisserade plagg i olika former. Miyakes tog fram ett nytt sätt att plissera plagg där vecken hölls intakt vid användning och tvätt, permanenta plisseringar helt enkelt. 

 

Elias Sharifzadeh-Khoi