Ye, tidigare känd som Kanye West har på sistone varit i blåsväder efter blåsväder, men nu ser kulmen ut att ha blivit nådd. Tidigare har hans maniska beteende och handlingar inte påverkat hans varumärke särskilt mycket. Han har blivit kritiserad och hans image har tagit stryk men med tiden har det glömts bort. Denna gång ser det dock ut att få grövre konsekvenser. Ett flertal märken som samarbetet med artisten har nu sagt upp sitt partnerskap med honom. Vad beror detta på? Var han sagt denna gång som skiljer sig från tidigare kontroverser?

Kanye har på sista tiden uttryckt ett flertal väldigt konservativa åsiker, såsom att han är Pro-life (abortmotståndare) och att det uppmärksammade dödsfallet med George Floyd - som riktigt satte fart på BLM rörelsen världen över - berodde på fentanylanvändning istället för övervåld av polisen. Även om dessa åsikter är extrema var det inte detta som fick bägaren att rinna över.

Under Paris fashion week bar Ye en T-shirt med texten "White Lives Matter" tryckt på. Frasen White Lives Matter förknippas med en amerikansk nynazistisk organisation som motsätter sig Black Lives Matter rörelsen. Detta fick artisten självklart massa kritik för, från alla håll och kanter men trots detta fortsatte han att uttrycka hatfyllda och fientliga åsiker. Det som fick märken som Adidas, GAP, Balenciaga och JP Morgan att bryta med artisten var de antisemtiska åsikterna han uttryckte. Han sa bland annat att rapparen Diddy kontrolledas av det judiska folket. 

En tweet urskiljde sig ordentligt från hans andra antisemitiska och fördomsfulla uttalandena. Ye twittrade att han skulle "go death con 3 on JEWISH PEOPLE". Death con 3 refererar till den amerikanska beredskapsskalan Defcon. Defcon består av 5 olika grader där 1 kräver högsta beredskap och 5 är normalt beredskapsläge i fredstid. Defcon 3 beordrades för tredje gången efter terrorattacken på World trade Center den 11 september. Vi tolkar uttalandet som att han anser att det Judiska folket är ett hot mot USA, ett extremt antisemitiskt uttalande och rakt igenom förfärligt. Kort därefter stängdes han Twitterkonto av på nytt. 

Ye har fått diagnosen bipolär. Det är mycket möjligt att det är en bidragande orsak till hans uttalanden men det är ingen ursäkt. Han har gått alldeles för långt gång på gång. Är detta slutet för artisten och entreprenören Kanye West som vi en gång älskade så?

Elias Sharifzadeh-Khoi