Miljöfrågan blir allt större för var dag som går och konsumtionsskammen blir allt mer påtaglig. Parallellt vill de stora företagen fortsätta öka sin omsättning och vinst på ett ohållbart sätt. De två viljorna går inte ihop och försäljningen av kläder kan inte fortgå på det vis det tidigare gjort, företagen måste ändra på sitt sätt att se på sin försäljning om de vill hålla på lång sikt. Vi börjar få se fler och fler tillvägagångssätt för att tackla detta och det franska modehuset Balenciaga är inget undantag när det kommer till att anpassa sig till den nya värld vi lever i. 

Balenciaga har nyligen lanserat ett officiellt Re-Sell program tillägnat endast Balenciagas produkter. Programmet går ut på att du som äger ett Balenciaga plagg ska kunna sälja snabbt och smidigt via Balenciaga. 

Hur funkar det i praktiken?

Du som har ett Balenciaga plagg kan antingen lämna av plagget i en Balenciagabutik eller boka en upphämtning av plagget. När plagget nått Balenciaga påbörjas processen. Klädesplagget granskas för att säkerställa äkthet, skick och prissättning för att sedan fotograferas och läggas ut för försäljning. Försäljningen sker i samarbete med Reflaunt som bland annat samarbetar med den stora second-hand plattformen Vestiaire Collective. När plagget sålts får du välja mellan att få ersättning i form av pengar eller i form av en kupong där värdet är 20% högre än pengarvärdet.

Det här är ett smart sätt för Balenciaga att skapa incitament för sina kunder att fortsätta handla mer hos dem. Du handlar hos dem och säljer så småningom det till dem, och i utbyte får du en värdekupong som endast går att använda hos dem. Hela konsumtionskedjan rör sig därmed cirkulärt.

Greenwashing eller inte? 

Oavsett avsikt tycker vi det är fint att se att fler företag engagerar sig för att komma på smarta sätt att arbeta mot en mer hållbar konsumtion.

 

 

Elias Sharifzadeh-Khoi